De 10 beste luisterboeken apps voor je smartphone

luisterboeken apps

Luisterboeken zijn steeds meer in trek bij Nederlandse lezers. De verkoopcijfers groeien explosief en luisterboeken apps worden populairder en populairder.

Het is ook heerlijk om boeken voorgelezen te krijgen, terwijl je je dagelijkse boodschappen doet. De was sorteert of in de trein zit. Lekker wakker worden of ontspannen met een boek in je oren.

In dit blog zetten we tien supergoede luisterboek apps op een rijtje. Bij sommige heb je een abonnement nodig om de boeken te streamen. Bij andere kun je luisterboeken downloaden, gewoon los. Voor als je maar één boek wilt luisteren.

Al deze apps zijn natuurlijk opgenomen in het Nookery distributienetwerk. Jouw audiobook komt via ons dus automatisch in al deze luisterboeken apps en abonnementsdiensten.

1. Storytel, de Netflix van luisterboeken

Storytel is een luisterboeken app uit het land van Astrid Lindgren, Stieg Larsson en Jonas Jonasson: Zweden.

Storytel werd in 2005 opgericht, eerst onder de naam Bokilur. Twee jaar later veranderden de oprichters, Jon Hauksson en Jonas Tellander, de naam in Storytel.

Inmiddels is Storytel gaan gelden als dé autoriteit op het gebied van audioboeken.

Het is een abonnementsdienst. Je sluit een abonnement af voor €9,99 per maand en dan kun je onbeperkt luisterboeken streamen. Dat doe je op een handige luisterboeken app voor je smartphone.

Naast streamen, kun je ook luisterboeken downloaden via Storytel. Je kunt er vijf lokaal in de app opslaan. Dus dat betekent gewoon door luisteren als je even geen internet hebt.

Sinds 2013 is het Zweedse bedrijf ook in Nederland actief. Ook hier veroveren ze een steeds groter deel van de boekenmarkt. Ze hebben in ons land inmiddels duizenden boeken in alle genres. Wereldwijd heeft Storytel wel miljoenen luisteraars.

2. Luisterboeken op Spotify streamen

Je kent Spotify als de online muziekdienst. Voor een vast bedrag per maand kun je onbeperkt muziek luisteren in alle genres.

Maar wat weinig mensen weten, is dat Spotify ook een luisterboeken app is. Je kunt er namelijk ook een hoop audiobooks streamen. Het medium heeft niet de meest uitgebreide collectie, maar je kunt er voor een hoop klassiekers terecht.

Het is misschien wel de meest toegankelijke app voor luisterboeken, omdat bijna iedereen tegenwoordig wel een abonnement op Spotify heeft.

Op die manier kun je dus heel makkelijk overstappen op online boeken lezen met Spotify.

3. Luisterboeken downloaden op de Google Play Store app

Je kon er al films, muziek en e-books aanschaffen, maar sinds begin 2018 is ook Google begonnen met luisterboeken verkopen.

De Google Play Store heeft een aparte sectie voor luisterboeken in de app ingericht.

Ook staan de beschikbare luisterboeken in de app Google Play Books. Die staan automatisch op ieder Google-bestuurd apparaat (zoals je Android smartphone).

Het is geen abonnementsdienst, maar het is losse verkoop van audioboeken. Het leuke aan deze app is dat hij met de Google Assistent praat. Zo kun je dus via een smart speaker met een simpel ‘Google, lees mijn boek voor’ het voorlezen kan laten beginnen.

4. iTunes, óók een luisterboeken app

iTunes is de audiodienst van Apple. Dit is dus ideaal voor alle Apple-verknochte luisteraars. iTunes is al jaren succesvol met muziek, maar net als Spotify hebben ook zij de markt voor audioboeken gezien.

De app heeft nu al bijna 10.000 luisterboeken te beluisteren. Van het leren van een nieuwe taal tot aan kinderboeken. Van wetenschap en geschiedenis tot aan drama en poëzie. Ze hebben een heel groot aantal genres.

In iTunes kun je – via je Apple-ID – heel makkelijk luisterboeken kopen en downloaden naar je smartphone. Het werkt volgens het ‘pay as you go’ principe. Oftewel: je betaalt per luisterboek.

Als je iTunes hebt, kun je ook heel gemakkelijk luisterboeken die je ergens anders hebt gekocht, uploaden in het programma. Je kunt het bestand in mp3 dan importeren in iTunes en het laten omzetten in een audioboek.

5. Luisterboeken downloaden op Bol.com

Ook allesverkoper Bol.com heeft tegenwoordig luisterboeken te koop in de app en op de site. Populaire luisterboeken voor kinderen en volwassen en in allerlei genres.

Net als e-books, kunnen luisteraars een audiobook kopen en downloaden via de website. De prijzen van de losse luisterboeken lopen erg uiteen. Er is voor iedereen wat.

Veel audioboeken bij Bol.com kun je trouwens ook nog als luister CD krijgen.

6. Amazons eigen boekwinkel

Ook Amazon, een soort wereldwijde Bol.com, biedt audiobooks aan in hun store. Dat zijn kant-en-klare downloads. Die downloads zijn meestal in mp3.

Soms wordt het audiobook via Amazon ook bij het e-book geleverd. Dan koop je een boek, download je het hele pakket en kun je het boek lezen als e-book. Daarbij krijg je dan een mp3 download voor het audiobook.

7. Amazon Audible: een luisterboeken app

Audible is, zoals de kop al zegt, een onderdeel van Amazon. Het dochterbedrijf is speciaal gericht op audiobooks.

Ze hebben inmiddels meer dan 200.000 titels wereldwijd.

Audible is eigenlijk een kruising tussen Storytel en iTunes. De app lijkt op Storytel, omdat hij helemaal gespecialiseerd is in luisterboeken. Maar waar Storytel een abonnementsdienst is, werkt Audible op basis van downloads.

Storytel is op die manier meer een soort bibliotheek. Je ‘leent’ het boek even en wordt er geen eigenaar van. Bij Audible koop je het luisterboek wel. Dat is dan je bezit.

Maar Audible is ook een abonnementsdienst.

Het werkt zo: je krijgt een gratis proefperiode van 30 dagen. Daarna betaal je €9,25 per maand. De eerste keer krijg je daar 1 credit voor. En 1 credit is goed voor 1 luisterboek.

Handig aan Audible is – naast het grote aanbod – dat ze een luisterboek app hebben. Die app is gratis. Het enige wat je nodig hebt is een account bij Amazon.

Bonus:bij een abonnement krijg je ook toegang tot korte audioprogramma’s. Een klein extraatje van Amazon Audible.

8. Luisterrijk: de eerste Nederlandse luisterboeken app

Net als bij iTunes en Audible, koop je een luisterboek. Vervolgens beluister je dat boek via de speciale app met luisterboeken. Op je smartphone.

Luisterrijk heeft audioboeken van alle prijscategorieën. Zo hebben ze 250 audioboeken van onder de 5 euro. 1100 titels zijn te koop voor tussen de 5 en de 10 euro.

Daarnaast hebben ze ook 50 gratis luisterboeken.

Ze leveren de luisterboeken als mp3 bestanden. De shop heeft audioboeken in het Nederlands, maar ook in het Vlaams, Frans, Duits, Engels, Grieks en Fries.

Inmiddels heeft Luisterrijk een groot marktaandeel in Nederland.

9. 123Luisterboek.nl

123Luisterboek.nl is onderdeel van Luisterrijk, maar heeft ook een eigen luisterboeken app. Zij zeggen alle Nederlandse luisterboeken te verkopen via hun webwinkel. Alle genres, alle hoorspelen, alle audioboeken.

Als je een luisterboek downloadt bij 123luisterboek.nl, krijg je een mp3 download of een luister CD met daar het gesproken boek op.

Ook hebben ze 40 gratis luisterboeken. Die zijn erg populair. Naast alle Nederlandse luisterboeken, hebben ze ook Engelse audiobooks en boeken in het Fries. Voor de afwisseling.

10. Business boeken op Managementboek.nl

In de wereld van de luisterboeken bestaan natuurlijk ook subcategorieën. Je hebt kinderboeken, boeken over spiritualiteit, geschiedenis, wetenschap en nog veel meer.

Een van die subcategorieën die het goed doet, is het audioboek voor management. Management luisterboeken zijn gericht op effectief leiderschap en verhalen vaak over de praktijk op de werkvloer.

Daar is een grote markt voor. Mede doordat voorgelezen boeken zo lekker zijn om naar te luisteren als je onderweg bent. In de trein of in de auto naar je werk bijvoorbeeld.

Op Managementboek.nl vind je een enorme schat aan managementboeken. Allemaal te verkrijgen in normale boeken, e-books en in luisterboeken.

Gratis Gids: in 5 stappen je eigen luisterboek

Meer impact voor jouw boek? Geef samen met Bookora je boek uit als luisterboek. In deze gratis gids ontdek je de 5 stappen.